Hírek

2023
16
jún.

Hulladékgyűjtő udvarok működésével kapcsolatos általános tájékoztatás

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (a továbbiakban: Koncessziós Társaság) 2023. július 1. napjától irányítja és szervezi a magyarországi települési hulladék begyűjtését és kezelését, valamint működteti a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. A Koncessziós Társaság célja, hogy 2040-re elérhető legyen az Európai Unió által előirányozott, a települési hulladék újra-hasznosítására vonatkozó minimum 65, míg a hulladéklerakóba kerülő hulladék esetében a maximum 10 százalékos arány elérése.

 

A Koncessziós Társaság a körforgásos gazdálkodás megvalósításának előmozdítása és a hulladékgazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében a hulladékgyűjtő udvarok működésében is számos fejlesztést, változást kíván végrehajtani.

 

A Koncessziós Társaság a fejlesztéseket a jelenleg hatályos jogszabályi előírások teljes körű betartása mellett, a lakossági igényeket kiemelten figyelembe véve határozta meg. Cél egy egységes és magas szolgáltatási színvonal megteremtése.

 

A változások célja a jelenlegi szolgáltatási színvonal emelése és az országos, egységes szolgáltatási rend kialakítására.

 

A szolgáltatási színvonalat növelő változások:

 

  • Könnyebb elérhetőség biztosítása a lakossági igénybevétel területi hatályának kiterjesztésével: a lakosok az eddig érvényes területi megkötések nélkül bármely hulladékudvar szolgáltatásait országosan igénybe vehetik igazoló okmány (magyarországi lakcím kártya, tartózkodási engedély/kártya, hatósági bizonyítvány, regisztrációs igazolás, vagy bejelentőlap) felmutatásával.
  • Hosszabb nyitva- tartás biztosítása: 2023. július 1. napjától kezdődően minden 10 000 fő feletti településen a hulladékudvarok minimum 48 óra/hét nyitva-tartással működnek.

 

Az országos, egységes szolgáltatási rendet megalapozó változások:

 

  • A hulladékudvarokon átvehető hulladékok köre az egységes rendszert kialakítása érdekében a lehető legszélesebb körben került meghatározásra.
  • július 1. napjától kezdődően az egyes hulladékáramok esetében (pl. építési-bontási hulladék, lomhulladék, gumiabroncs, fahulladék) a hulladékudvari és a logisztikai kapacitások rendelkezésre állása érdekében az egyes hulladékudvarokban alkalmazott átvételi kvóták egységes szinten kerülnek megállapításra tovább segítve a lakosság részére történő országos igénybevételi lehetőség biztosítását.

 

A teljes körű jogszabályi megfelelést biztosító tételek:

  • Atevékenység végzésére vonatkozó, 2014. óta érvényben lévő jogszabályi előírások alapján (kiemelten A hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 309/2014. (XII. 11.) Kormányrendelet 1. számú melléklet 5.2 d) pontja, illetve 6.2 g) pontja) a hulladék gyűjtője - hulladékudvar üzemeltetője - naprakész nyilvántartását közvetlen méréssel meghatározott módon (mérlegeléssel) köteles vezetni. A fenti jogszabályi előírást a Koncessziós Társaság kötelező érvényűnek tartja, egyben a transzparens működés megalapozásának tekinti.
  • Ez a mérlegelési tevékenység napi szinten és hulladéktípusonként értelmezendő, azaz minden egyes beszállítás esetében a különböző hulladéktípusokat külön-külön hitelesített mérlegen mérlegelni szükséges.
  • A közvetlen tömegmérési rendszer bevezetésével a hulladékudvarok leterheltsége miatt felmerülhetnek olyan egyedileg kezelendő helyszínek, ahol a hulladékudvarok folyamatos igénybevétele érdekében előzetes regisztrációs rendszer bevezetése válik szükségessé.

 

Tájékoztatás:

A lakosságot érintő változásokról, így a hulladékudvarok kiterjesztett szolgáltatásairól a Koncessziós Társaság, valamint a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. saját csatornáin (pl. honlap, közösségi média csatornák, stb.) folyamatosan tájékoztatást ad.


Vissza a hírekhez

Elérhetőségeink

Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

Elérhetőségeink
Ügyfélszolgálati iroda
6720, Szeged, Stefánia 6.
      • Hétfő, Kedd, Szerda: 8:00-15:00
      • Csütörtök: 7:00-19:00
      • Péntek: 8:00-13:00
      • Szombat, Vasárnap és Ünnepnapokon ZÁRVA
    Hulladékudvar időpontfoglalás és lomtalanítás zöld száma
    Tel: 80/180-480
    Fogyasztóvédelmi referens, panaszkezelés, integritás bejelentés

    Regionális Hulladékkezelő Központ

    Elérhetőség
    • 6728, Szeged, Komposztáló út 4-6 (Sándorfalvi útról nyílik)
    • Tel: 62/777-272

     

    Bankszámlaszám
    Raiffeisen Bank Zrt 12001008-01561765-00100008
    Külföldi utalás esetén (IBAN): HU 79
    Nyitvatartás
    • H-P: 6.00-22.00
    • SZ: 6.00-14.00
    • Vasárnap és ünnepnapokon: zárva

      Utolsó gépjármű fogadása a zárás előtt 30 perccel.

      Az itt üzemelő hulladékudvar nyitvatartása eltérő, tájékozódjon a honlapunkon található térkép segítségével!

    http://www.szegedvaros.hu/ http://sasmob-szeged.eu/ https://fb.me/szegedihulladek